Zonnepanelen  Subsidie
  Sinds begin 2014 is er geen subsidie meer voor de aankoop van zonnepanelen. Er werd de afgelopen jaren ruim 50 miljoen euro uitgedeeld aan tienduizenden kopers. Men kreeg 15% vergoed voor een zonnepaneel systeem. De vraag is dan ook: is het nog lonend om zonnepanelen te kopen? Het antwoord is bevestigend. De materiaalkosten van de panelen is volgens de Stichting Monitoring Zonnestroom (SMZ) tussen half april 2012 en juli 2013 gehalveerd. Als men nu een zonne energie systeem koopt zou men niet (veel) duurder uit zijn als iemand die begin 2012 dit systeem kocht met subsidie. Ook de voorgenomen importheffing die de Europese Commissie aan chinese producenten wilde opleggen schijnt mee te vallen. Er komt nu een minimumprijs voor in de plaats die onder de huidige verkoopprijzen ligt.

  Kosten en besparen
  Wat kost nu een zonnepanelen set? Dat hangt o.a af van het aantal en het rendement. De betere types geven een hoger rendement maar zijn wel een stuk duurder. Essent verkoopt een set van zonnepanelen inclusief omvormer, isolatiemateriaal, installatiekosten en btw voor 3500 euro. Een setje van 8 panelen kost 4300 euro. De besparing per jaar zou bij een set van 8 stuks 421 euro zijn. Een set van 19 zonnepanelen zou 9000 euro kosten met een jaarlijkse besparing van 1000 euro op de energierekening. Een set van 8 panelen bij Delta kost 3950 euro (in 2014). Door 200 euro meer te betalen krijgt men een ander merk en gedurende 10 jaar actieve monitoring en een Zon Garant (opbrengst garantie). Handige mensen kunnen geld besparen door zelf alles te installeren. Meestal moet men rekening houden dat er een aparte groep in de meterkast wordt ge´nstalleerd.

  Branchevereniging
  Holland Solar is de Nederlandse branchevereniging voor de zonne-energiesector. Op de site staan leveranciers voor bedrijven en particulieren. De bedrijven kunnen gefilterd worden op branche, provincie en activiteit.

  Meer info
  - HOME
  - Zonne energie
  - Energie vergelijken & tips
tips - Goedkope-energie.net 2019