Zonne energie


  Zonne energie
  De productie van zonne energie blijft in Nederland nog steeds ver achter bij zijn buurlanden. In Duitsland wordt al voor 15% zonne energie geproduceerd. In Nederland ligt dit percentage tussen de 4-7%. Eind 2012 was er voor 455 megawatt aan zonne energie aangemeld bij de gezamenlijke netbeheerders. Dit getal zou moeten doorgroeien naar ruim 800MW in 2014 tot 4000MW in 2020. Een gemiddelde electriciteitscentrale is 900MW. Een van de redenen waarom zonne energie in Nederland achterblijft is de massale productie van solar energy in Duitsland. Deze stroom wordt goedkoop op de Nederlandse markt gebracht waardoor een prikkel uitblijft om meer solar energy te gaan produceren.

  Rendement
  Het rendement van zonnepanelen ligt tussen de 14-22 procent. Een gemiddelde zonnepaneel haalt zo'n 16%. De duurdere types halen tot 22% rendement. Rendement is het percentage van het zonlicht dat omgezet wordt in zonne energie. Hoewel de subsidie is aangeschaft is het kopen van zonnepanelen nog steeds lucratief. Een systeem van acht zonnepanelen inclusief installatie kost ongeveer 3500 euro. Verrekend naar de huidige energieprijzen, kan dit bedrag na 8 jaar geheel terug verdiend zijn. Tenzij men het systeem afwijkend wilt monteren maar normaal gesproken heeft men geen vergunning nodig voor zonnepanelen. De prijzen zijn de laatste jaren fors lager geworden door de grote importen uit China. De prijzen kelderden tot wel 80%. De Europese Commissie heeft daarop besloten (december 2013) om de Chinese zonnepanelen te belasten met importheffingen die kunnen oplopen tot 42%.

  Groene Stroom
  - zonnepanelen
  - Energie vergelijken & tips
  - HOME

  Subsidie
  In Duitsland wordt solar energie fors gesubsidieerd. In Nederland was er een aantal jaren lang subsidie bij de aanschaf van zonnepanelen. Consumenten kregen 15% van de aanschafprijs van een systeem terug. De subsidieregeling was een groot succes maar is inmiddels afgebouwd. Het subsidiepotje van 2012 en 2013 is op. Er is ruim 50 miljoen subsidie verstrekt aan tienduizenden huishoudens. In 2014 of erna wordt niet langer subsidie verstrekt.
tips - Goedkope-energie.net 2019