Energie vergelijken en besparen  Energie vergelijken: welke sites?
  Wat is de beste website om energie te vergelijken? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Vergelijkingsites moeten ook geld verdienen. Vaak worden ze uitbetaald als de doorverwezen klant een bestelling plaatst. Omdat niet ieder bedrijf/website commissie wilt betalen zijn de overzichten niet altijd compleet met alle aanbieders. Bekende en vertrouwde namen zijn Independer en de website van de Consumentenbond. Andere sites die ook goed uit de bus kwamen waren Gaslicht, Prizewize en Easyswitch.

  Overstappen: waar op letten
  Als je wilt overstappen naar een ander energiebedrijf dan is het zaak om in ieder geval op een aantal zaken te letten. In de eerste plaats: kan je direct weg bij je eigen energieleverancier of zit je aan een bepaalde periode vast? Ga je direct weg en je hebt nog een contract dan kunnen er behoorlijke boetekosten volgen van de oude leverancier. Ook belangrijk om te weten is of de nieuwe aanbieding tijdelijk is en of alle kosten erin verwerkt zitten. Vastrechtkosten bijvoorbeeld zijn vaste kosten voor energielevering en transport en onafhankelijk van het verbruik. Omdat een vergelijking over diverse verschillende onderdelen gaat is het voor veel consumenten lastig vergelijken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel mensen wel overwegen om over te stappen maar uiteindelijk de stap toch niet durven maken. Een paar energieleveranciers die bij de goedkopere maatschappijen horen zijn Nederlandse Energie Maatschappij, E-ON, EnergieDirect, GreenChoice en NUON.

  Groene Stroom
  - HOME
  - Zonnepanelen
  - Zonne energie


  Energie besparen
  Soms zijn kleine maatregelen al zeer doeltreffend om energie (=geld) te besparen. Zoals apparaten die in standby mode staan; hierop kunnen soms tientjes per jaar op bespaard worden. Televisie's en espressoapparaten zijn voorbeelden hiervan. Koken op gas bespaart ook geld tov electrisch koken (15-25 euro per jaar gemiddeld). Een hoogrendementsketel (HR-ketel) is de beste keus om het huis te verwarmen. Mensen die nog een oude verwarmingsketel gebruiken verliezen tov zo'n HR-ketel honderden euro's per jaar. Verder alleen kamers verwarmen die gebruikt worden. Als men niet thuis is kan de kachel uitgedraaid worden of lager gezet. Ook met deze maatregel wordt fiks geld bespaard.
tips - Goedkope-energie.net 2019